BRC ver.6

British Retail Consortium - BRC opracowało w 1998 roku Standardy i Procedury dla firm dostarczających żywność pod marką własną do sieci brytyjskich hipermarketów.Aktualnie obowiązuje wydanie normy BRC nr 6 z 2011 roku. Standard ten jest znany i stosowany w całym świecie. Standard BRC sumuje definiuje wymagania, które muszą zagwarantować bezpieczeństwo i wymagany, powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego. Dodatkowym elementem, na który zwraca się dużą uwagę jest zgodność wyrobu z prawem żywnościowym. W chwili obecnej audytowaniem zgodnym z BRC objęci są wszyscy producenci środków spożywczych zaopatrujący sprzedawców detalicznych oraz hurtowników w marki handlowe. BRC znajduje zastosowanie w produkcji wszystkich artykułów spożywczych, za wyjątkiem produkcji pierwotnej.

Audytowanie zakładu zgodnie ze standardem BRC ver. 6 prowadzi się wg Checklisty (przez jednostki certyfikujące), która określa, czy i jak efektywnie producent spełnia wymagania techniczne i opracowane dokumenty BRC w następujących obszarach:

• Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i ciągłe doskonalenie
  • Plan Bezpieczeństwa Żywności HACCP
  • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
  • Standardy Zakładu
  • Projekt produktu oraz jego rozwój
  • Kontrola Procesu
  • Kontrola Personelu

Korzyści z posiadania sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z wymaganiami BRC

• poprawa konkurencyjności poprzez uzyskanie dowodu o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości,
  • zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących,
  • otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi,
  • zmniejszenie ryzyka odpowiedzialności za skutki wprowadzenia na rynek wyrobów zagrażających zdrowotnie konsumentom
  • spełnienie wymagań prawnych UE w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • międzynarodowy, szeroko uznawany certyfikat w Polsce, Europie i na świecie,
  • zapewnienie ciągłego doskonalenia firmy.